Lode Broekman traint jeugd in Muiderberg

In de hal van de Oranje Nassauschool wordt driftig geschaakt. In de hoek staat schaakmeester Lode Broekman uitleg te geven aan een groepje kinderen. Hij zet verschillende stellingen op een groot digitaal scherm. Ze zijn bezig met mat opgaven. Wat moeilijker deze keer dan vorige week. Stellingen waarin het Paard of zelfs de pion mat zet. Na 15 minuten instructie en gezamenlijk opgaven oplossen wordt er gewisseld. De kinderen die zaten te schaken komen naar de instructiehoek en de kinderen die net instructie hadden gaan nu zelf schaken. Daarbij worden ze geholpen door een moeder die meehelpt. Heeft iedereen een tegenstander, staat het bord goed? Beginnen dan maar!

‘We zouden het hele jaar wel schaakles willen’, vertelt de schooldirecteur, Tania Dingenouts

Op die manier krijgen er elke donderdagmiddag zo’n 56 kinderen schaakles van Lode, verdeeld over 3 groepen. Niet het hele jaar door overigens, alleen 10 weken voorafgaand op het schoolschaaktoernooi in Almere waar ze met 6 teams gaan meedoen. Lode vertelt dat hij met schaaklessen op de Oranje Nassauschool begonnen is toen zijn eigen kinderen erop zaten. Die hebben de school al verlaten, maar hij blijft ieder jaar terugkomen voor de serie schaaklessen. Hoe organiseer je dat nou met 56 kinderen die uit groep 4-8 komen? Hij vertelt dat hij de groep in drie groepen heeft verdeeld en die losse groepen weer in tweeën. De pionnen zijn de beginners, die hebben dit jaar leren schaken. De Lopers die kennen de regels al en hebben vorig jaar ook meegedaan. Dan zijn er ook nog de Torens, die kunnen al goed schaken en zijn in de meeste gevallen ook lid van de schaakvereniging, de Muider Schaak Kring.

‘Zonder hulp van één van de moeders, Saskia, zou ik het trouwens niet redden’, zegt hij. ‘Daar ben ik echt blij mee’

‘We zouden het hele jaar wel schaakles willen’, vertelt de schooldirecteur, Tania Dingenouts, ‘maar er is al zoveel. We hebben Yoga, muziekles, creatieve activiteiten met het lokale bejaardenhuis en ga zo maar door. Gelukkig zijn er mensen als Lode, die dit zo’n periode willen oppakken’.

Je kunt je misschien afvragen hoe effectief nou zo’n relatief korte periode schaakles is, maar als je hier rond kijkt en zoveel enthousiasme ziet en je weet dat er ieder jaar weer een paar kinderen doorstromen naar de schaakvereniging, dan is het snel duidelijk , zo kan het ook. Terwijl in de hal iemand een rondedansje doet, omdat hij zijn tegenstander mat heeft gezet, zie ik in de hoek hoe Lode een groepje kinderen “high-fives” geeft, omdat ze zo goed me hebben gedaan met het oplossen van de puzzels.

Hier is schaken echt een feestje!