Meester Jan (Sijbesma) en schoolschaakvereniging "Klim-op"

Schaken loopt als een rode draad door het leven van Jan Sijbesma. Vanaf 1972 was meester Jan onderwijzer op OBS "Bongerd" in Capelle a/d IJssel. Tegenwoordig heet de school OBS "Klim-Op". Eerst heeft hij schaaklessen gegeven op de vrijdagmiddagen en toen bleek, dat de kinderen enthousiast reageerden een aantal keren na schooltijd. Er werd deelgenomen aan regionale en landelijke schoolschaakkampioenschappen. Vier keer werd de "Bongerd" Nederlands Basisscholenkampioen.

In 1985 richtte meester Jan schoolschaakvereniging "Klim-Op" op. Niet alleen kinderen van zijn school, maar ook kinderen van andere scholen waren welkom en ook als ze naar het voortgezet onderwijs gingen. De Klim-Op is ook al een paar keer Nederlands jeugdclubkampioen geworden.

Na zijn pensionering in 2012 is meester Jan niet gestopt. Hij is volop doorgegaan met zijn schoolschaakvereniging, waar nu zo'n 80 kinderen schaakles hebben. Drie avonden is hij aanwezig voor de schaaklessen op verschillende niveaus. Ook zit hij regelmatig met zijn "denkhoofden" gewoon thuis in zijn ruime keuken. Voor de sterkere jeugdspelers is er op de vrijdagavond ook de mogelijkheid aan te sluiten bij de lessen van meester Martin (Martens).

Bij de lessen wordt meester Jan verder steevast geassisteerd door juf Bep, waarvan de vier kinderen ook schaakles van meester Jan gehad hebben.

In totaal hebben al ruim duizend kinderen schaakles van hem gehad en hij heeft veel jonge regionale en landelijke kampioenen voortgebracht. In het weekend is meester Jan vaak met zijn denkhoofden op pad, want er is wel ergens een toernooi of kampioenschap: Grand Prix-toernooien, Groene Hart Cup-toernooien en regionale en landelijke kampioenschappen.

Meester Jan was ook betrokken bij de opleiding van schoolschaakleraren en is al jarenlang lid van de jeugdcommissie van de Rotterdamse Schaakbond met de portefeuille Basisschoolschaak. Op het ogenblik geeft hij ook schaakles op twee basisscholen. De in 1950 geboren Fries is een idealist en wil zo veel mogelijk kinderen leren schaken en laten schaken.

Hij laat nooit na het educatieve belang van schaken breed uit te dragen.

Bron: Geschreven door een betrokken ouder