Interview Joyce van der Meijden

Joyce van der Meijden is schrijver van columns, artikelen en kinderboeken. Ze is auteur van Simon de Schaker reeks. Welke rol speelt Jeugdschaak in haar leven? We gaan haar enkele vragen stellen.

Waarom ben je een jeugdboek met schaken als thema gaan schrijven?

Het idee van Simon komt van heel dichtbij. Onze kinderen schaken en sporten met enorm veel plezier. Dat plezier wilde ik meenemen in een mooi verhaal. Bovendien is de mystiek van het schaakspel, de geschiedenis én de mooie legendes, voor mij als schrijver een bron van inspiratie  Op het moment dat ik de schaakcomputer bedacht ging die vanzelf leven in mijn hoofd. Dit boek is het resultaat.’

Waar gaat je boek in enkele zinnen over?

Simon is een stoere, sportieve jongen van tien jaar met een droom. Later wil hij topsporter worden, maar geen spits bij Ajax, zoals zijn vader hoopt. Simon wil net zo’n goede schaker worden als zijn oom Arnold: Nederlands schaakkampioen maar een ontzettend arrogante man, die zijn neefje helemaal niets wil leren.

Tussen zijn voetbaltrainingen door speelt Simon op de schaakcomputer die hij van oma heeft gekregen. Het apparaat is zwaar verouderd en schudt de hele tijd, zodat ook zijn stukken verschuiven. Op een avond begrijpen Simon en zijn schaakvriendin Nikki eindelijk wat er gebeurt. De schaakcomputer verzet zijn stukken niet zomaar, maar doet briljante zetten. Wie heeft de computer geprogrammeerd? En waarom is zijn vader zo anti-schaak?

Ga je nog meer kinderboeken schrijven met schaken als thema?

Momenteel ben ik druk bezig met deel twee van de Simon de Schaker reeks. Het verhaal van deel drie zit ook al in mijn hoofd.

Welk advies wil je aan ouders geven ten aanzien van jeugdschaak?

Ik weet niet of ik de juiste persoon ben om adviezen te geven. Bij mijn eigen kinderen zie ik, naast het plezier in het schaken, met ons, met vrienden én op een schaakclub, dat ze echt wat opsteken. Ze worden niet alleen steeds betere schakers, maar ze kunnen zich ook beter concentreren. Hoewel ik bij onze zoon altijd voeten zie wiebelen onder het schaakbord kan hij zich helemaal verliezen in een partij. En onze oudste dochter daagt iedereen uit om met haar te schaken.

Bewegen tussen de schaakpartijen door, dat is wel echt een aanrader. Voetbal en schaken is bij ons thuis een topcombinatie.

Voor onze oudste twee kinderen is schaken de gewoonste zaak van de wereld. Ik denk dat dat eigenlijk wel het belangrijkste is, dat ieder kind de kans krijgt om te leren schaken. Schaakles op school juich ik enorm toe. Zelf vond ik het een heel mooi moment toen ik voor het eerst werd ingemaakt door mijn kinderen. Ik laat me nogal eens afleiden en zij hadden geleerd strategisch te denken.

Ik ben dan ook heel blij dat een deel van de opbrengst van Simon de Schaker ten goede komt aan het schoolschaken in Nederland.

Welke persoonlijk boodschap wil je aan kinderen meegeven? 

In mijn boek zegt oma tegen Simon. ‘Onthoud dat de schaakcomputer maar gewoon een ding is. Een ding dat je moeilijke zetten leert. Schaken tegen je vrienden is veel leuker. En daar gaat het ook om. Dat het leuk is.’

Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Tja, wat wil je weten? In mijn vrije tijd ben ik een lezer en een enorme fan van kinderboeken. We hebben drie kinderen (11, 10 en 8) en ik lees heel graag voor. 44 jaar Woon samen met man Stefan, Koen (11), Iris (10), Nikki (8) en twee cavia’s. Houd van gezelligheid, lekker eten, wandelen door de natuur en spelletjes. Schrijver van columns, artikelen en kinderboeken.

Dat ik Joël Veltman (aanvoerder van Ajax en schaker!) het eerste exemplaar van Simon de Schaker, Akelige Arnold, mocht overhandigen, vond ik een hoogtepunt van 2018.

En tijdens deze kinderboekenweek gaat Nick Schilder voorlezen uit Simon de Schaker. Daar ben ik heel erg trots op.