Lode Broekman traint jeugd in Muiderberg

In de hal van de Oranje Nassauschool wordt driftig geschaakt. In de hoek staat schaakmeester Lode Broekman uitleg te geven aan een groepje kinderen. Hij zet verschillende stellingen op een groot digitaal scherm. Ze zijn bezig met mat opgaven. Wat moeilijker deze keer dan vorige week. Stellingen waarin het Paard of zelfs de pion mat zet. Na…

Meester Jan (Sijbesma) en schoolschaakvereniging "Klim-op"

Schaken loopt als een rode draad door het leven van Jan Sijbesma. Vanaf 1972 was meester Jan onderwijzer op OBS "Bongerd" in Capelle a/d IJssel. Tegenwoordig heet de school OBS "Klim-Op". Eerst heeft hij schaaklessen gegeven op de vrijdagmiddagen en toen bleek, dat de kinderen enthousiast reageerden een aantal keren na schooltijd. Er werd deelgenomen aan regionale…

Interview Joyce van der Meijden

Joyce van der Meijden is schrijver van columns, artikelen en kinderboeken. Ze is auteur van Simon de Schaker reeks. Welke rol speelt Jeugdschaak in haar leven? We gaan haar enkele vragen stellen.

Schaken in Leonardo-onderwijs op Andersenschool

Sinds wanneer schaakles op school? Al sinds 2011 worden er schaaklessen op school gegeven. In dat jaar kreeg de Andersenschool Leonardo-onderwijs, groepen speciaal voor hoogbegaafde kinderen.

Het verhaal van Viktorija Ni (USA)

Viktorija Ni is one of the top female American chess players with the title of women's international Master since 2010. Her mother, Polina Ni, taught chess to her when she was seven years old. Viktorij Ni is a supporter of Stichting Jeugdschaak.