“Ik zal altijd blijven schaken!”

Tex de Wit (32) is inmiddels een bekend gezicht op de vaderlandse televisie. Hij is regelmatig te zien in satirische programma’s als ‘Zondag met Lubach’ en Klikbeet. Op bovenstaande foto interviewt hij Magnus Carlsen, ‘s werelds sterkste schaker en huidig Wereldkampioen.

De Amsterdammer is echter ook een sterke schaker, met een Elorating van circa 2300 en de titel FIDE-meester op zak. Door zijn drukke bestaan – Tex is ook echtgenoot en vader van twee jonge dochters – heeft hij tegenwoordig minder tijd voor zijn grote passie. Er gloort echter hoop: “Dit seizoen speel ik weer voor VAS 5 in de SGA-promotieklasse. Ook ben ik deze zomer weer serieus gaan trainen.”

“Ik leerde schaken toen ik acht was,” herinnert Tex zich. “Op een regenachtige dag zei mijn moeder: dit bord heeft twee kanten, welk spel wil je leren? Ik koos voor het schaakbord.” Tex was direct gegrepen door het spel. “Ik had het geluk dat ik in groep 6 schaakles kreeg van Huub Joosten. Net als Eddy Sibbing is hij heel belangrijk geweest voor mijn schaakontwikkeling. Met een vriendje ben ik lid geworden van DOS in Amsterdam-Buitenveldert. En wie gaf daar schaakles aan de jeugd? Huub Joosten!”

Enkele jaren later ging hij naar Zukertort in Amstelveen, waar hij les kreeg van Eddy Sibbing. “Ook van hem heb ik heel veel geleerd.” Toen Tex ging studeren koos hij vanwege zijn schaakvrienden voor VAS in Amsterdam.

Thuis in de schaakwereld

Wat is er volgens hem zo leuk aan schaken? “Ik voel mij thuis in de schaakwereld, ik heb er veel vrienden. Daarnaast is schaken een fantastisch spel met eindeloze mogelijkheden. Voorts vind ik de schaakgeschiedenis heel interessant. Het is een fascinerend idee dat jouw zetten deel gaan uitmaken van een spel dat al eeuwenlang wordt gespeeld. Schaken verbindt mensen in de hele wereld met elkaar. Zo heb ik in Iowa City (VS) gewoond en zelfs daar was een schaakclub!” Daarnaast vindt Tex het leuk om commentaar te geven bij grootmeesterpartijen, zowel in een zaal met publiek als op internet.

Sommige ‘schaakeigenschappen’ zijn volgens De Wit ook nuttig in het dagelijks leven. “Door mijn drukke bestaan moet ik mijn tijd efficiënt indelen. Dat heb ik waarschijnlijk geleerd door het schaken. Daarnaast is intuïtie belangrijk, net als in een schaakpartij. Iedere schaker kent wel het gevoel dat er een combinatie in een stelling moet zitten, ook al zie je de zettenreeks nog niet. Net zoals ik soms denk: ik voel dat hier een leuke sketch in zit.” Omgekeerd kan Tex zich achter het bord helemaal afsluiten voor dagelijkse beslommeringen. “Ik vergeet dan alles om mij heen!”

Hij hoopt dat veel kinderen en volwassenen gaan leren schaken ‘omdat het zo’n mooi spel is’. Zijn twee dochters wil hij ook leren schaken als ze wat ouder zijn.

“Soms laat ik nu al stiekem een schaakbord slingeren, zodat ze daarmee gaan spelen!”

Zelf denkt Tex dat hij altijd wel zal blijven schaken. “Ik kan mij niet voorstellen dat ik er ooit mee stop, er valt nog zoveel te ontdekken!”