Tea Lanchava werd geboren in Georgië en woont al 24 jaar in Nederland. Ze is tweevoudig jeugd Wereldkampioen, vice-Europees kampioen bij de vrouwen, Nederlands kampioen bij de vrouwen en lid van het Nederlands nationaal schaakteam. Ze is ook medeoprichter van de Stichting ChessQueens, met als doel ondersteunen en stimuleren van het meisjes- en damesschaak in Nederland. Als een professionele schaaktrainer heeft ze jarenlang schaaktalenten getraind, en gedurende Wereld- en Europese Kampioenschappen gecoacht.

In 2004 maakte Tea kennis met de Financiële Markten en raakte gefascineerd door de overeenkomsten tussen de schaakwereld en (kwantitatieve) financiën en beleggingen waarin ze carrière maakte. Voor haar jarenlange inzet voor het Nederlandse schaakleven, is zij in 2018 door de KNSB benoemd tot lid van verdienste.

Tea Lanchava is de eerste vrouwelijke ambassadeur van de Stichting Jeugdschaak.

Wat vind je zo leuk aan schaken?
Schaken is de meest zuivere, veredelde vorm van een machtsspel. Het heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen, vanwege de vele aspecten die het schaakspel bevat. Voor mij heeft schaken een onverklaarbare aantrekkingskracht. Het vinden van oplossingen (in het algemeen) achter het bord zit in mijn natuur. De eindeloze mogelijkheden blijven mij telkens weer fascineren. Het schaakspel is een onsterfelijke spel.

En het is fascinerend om te zien hoe de beslissingen die ik in een partij maak, mijn persoonlijkheid weerspiegelen.

Wat heeft schaken jou geleerd in het leven?
Door het behalen van twee wereldtitels op vrij jonge leeftijd stond ik vaak in het middelpunt van de aandacht in mijn geboorteland Georgië. Dit heeft in mij een groot verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld, waar ik veel waarde aan hecht. Alle kenmerken behorende bij een professionele schaker, zoals het zich continue aan kunnen passen, beslissingen kunnen nemen onder hoge tijdsdruk, kritisch zijn, willen leren van fouten, continu kansen zoeken, gevolgen van beslissingen analyseren, problemen oplossen in een onzekere omgeving, doorzettingsvermogen hebben, in groepsverband kunnen opereren en nog vele andere, zijn eigenschappen die ik in mezelf herken.

Waarom zouden alle kinderen moeten leren schaken?
Schaken bevordert de cognitieve, sociale, emotionele ontwikkeling van kinderen.
Door schaken leren kinderen analyseren, zelfstandig denken, patronen herkennen, visualiseren en anticiperen. Ook leren kinderen zich te verplaatsen in de tegenstander en samen te werken. Via het schaken worden tevens andere eigenschappen ontwikkeld zoals geduld, incasseringsvermogen, zelfvertrouwen, concentratie en zelfdiscipline.

Schaken heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen.

De schaakstukken fascineren hen door de vorm en de bewegingen over het bord. Het is een spel waarbij je zelf de baas kunt spelen en de consequenties van je daden zijn dan ook geheel voor eigen rekening.

Waarom wil je je inzetten voor Stichting Jeugdschaak?
Schaken is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. En voor mij persoonlijk gaat er niets boven het zien van blije kindergezichten. Het is geweldig om kindergezichtjes te zien, die zo fascinerend op de betoverende schaakstukken staren om de beste zetten te kunnen vinden.

Ik ben zelf van een generatie heel succesvolle schaakgrootmeesters uit de Sovjet-Unie en Georgië, met wie ik de allermooiste jeugdherinneringen heb verzameld tijdens de diverse nationale en internationale schaaktoernooien, WK’s, EK’s, teamtoernooien, en noem maar op. Wanneer wij elkaar heden ten dage zien, hebben wij het nog steeds over die onvergetelijke vreugdevolle momenten van toen.

Ik zou graag elke kind ook die vreugde willen laten ervaren, die schaken te bieden heeft.

Wat ga je als Ambassadeur doen voor het jeugdschaak in Nederland?
Ik ga me actief inzetten om schaken te promoten, door middel van het geven van lezingen over schaken en de verbinding te maken met het bedrijfsleven. Dit in combinatie met het spelen van simultaanpartijen en schaaklessen geven. Uiteraard wil ik zelf ook goede prestaties op toernooien laten zien, en daarmee een voorbeeld zijn voor de kinderen in Nederland. Ik ga actief samenwerken met het Bestuur van de Stichting Jeugdschaak, waarbij ik ondersteun met netwerken, organiseren, coördineren en promoten van jeugdschaak. Lokaal in mijn stad Amersfoort zal ik meehelpen het jeugdschaak groot te maken.

Wat is de kracht van de Stichting Jeugdschaak?
De bredere en fundamentele aanpak van jeugdschaak, die begint bij scholen, onderwijsinstellingen en in de wijken van steden. Stichting Jeugdschaak zal een zo breed mogelijke groep mensen, die bij deze instanties betrokken zijn, informeren over jeugdschaak. Met meer mensen samenwerken om zoveel mogelijk kinderen te laten schaken, dat is de kern van de Stichting Jeugdschaak.

Wat zou je tegen potentiële vrijwilligers willen zeggen?
Vrolijkheid en spelvreugde in de ogen van kinderen is aanstekelijk en het geeft enorme voldoening. Kinderen zijn onze toekomst, met schaakonderwijs kunnen wij ze beter voorbereiden op het volwassen leven.

Kom ons helpen bij het realiseren van onze missie.

Met elkaar kunnen we hier heel veel voldoening uit halen, en helpen we gezamenlijk de Nederlandse maatschappij als geheel.

Wat zou je tegen potentiële sponsors willen zeggen?
Stichting Jeugdschaak heeft tot doel schaken te bevorderen, met al zijn educatieve en sociale voordelen in heel Nederland, voor jongeren van alle leeftijden. Om dit te doen, hebben we uw steun en hulp nodig. Samen kunnen we een enorm positief verschil maken voor talloze jonge mensen. En zelfs buiten Nederland, in onder andere ontwikkelingslanden. Wereldwijd kunnen bedrijven meehelpen om schaken op een positieve manier op de kaart te zetten. Alleen al in Nederland zijn er voor bedrijven vele mogelijkheden en manieren om de activiteiten van Stichting Jeugdschaak te sponsoren.

Heb je nog een boodschap voor ouders/begeleiders en leerkrachten?
Het is van essentieel belang kinderen te steunen in hun schaakambities. Probeer de betekenis van schaken voor kinderen, en waarom ze het spel zo fascinerend vinden, te begrijpen. Zoek steun om het kind verder te helpen bij jeugdschaak. Zorg ervoor dat ook andere mensen in uw omgeving gemotiveerd raken. Zo kunnen er gezamenlijk jeugdschaak initiatieven ontplooid worden. Ouders kunnen onderling afstemmen wie de kinderen begeleiden op de schaaktoernooien.