Van idee naar schakende kinderen
voor ouders, begeleiders, leerkrachten en andere volwassenen


Belang
De eerste stap is het begrijpen van de waarde van schaken voor kinderen. Het verhoogt intelligentie, concentratie en plezier. We hebben de interesse voor jeugdschaak opgewekt. Het is de basis voor de vervolgstappen.

Belang van schaken voor kinderen


Wauw!
We creëren het besef dat er vele miljoenen kinderen schaken op de wereld. Schaken is een universele taal. We maken inzichtelijk dat alleen al in Nederland er op heel veel plaatsen geschaakt wordt door kinderen. Kortom, wauw!


Mijn kind ook
Nadat we inzichten omtrent jeugdschaak hebben gecreëerd, rijst de vraag: “En wat betreft ons kind, of onze kinderen?”. Want schaken is een belangrijk onderdeel in de totale ontwikkeling van het kind.


Start
We helpen graag met het starten van een jeugdschaak initiatief. Welke aanpak werkt? Wat is haalbaar? Welke vergelijkbare initiatieven zijn er? Van welke initiatieven kan ik leren? Zijn er mensen die willen meewerken?


Plan
Vul het plan in voor het jeugdschaak initiatief. Het is een kleine moeite, maar een groot plezier. We ondersteunen hier graag bij, zodat aan alles gedacht wordt. Vanuit de Stichting Jeugdschaak leveren we hiervoor een template.


Voorbereiding
Nadat het plan gereed is, kunnen alle voorbereidingen getroffen worden. Een schaaktrainer, het materiaal, het lesschema, de coördinatie en de communicatie. Kortom alles voordat de kinderen kunnen beginnen met schaken.


Schaken
De kinderen leren schaken van een gediplomeerd schaaktrainer. Met moderne lesmethoden en goede spelvormen is het vanaf de eerste les een feest voor de kinderen. Promoot dit initiatief uiteraard ook op onze website.


Eureka!
Zie hoe enthousiast de kinderen zijn. Ze willen misschien wel meer schaken na de eerste lessenreeks. Bijvoorbeeld een vervolgtraining, of deelname aan schoolschaaktoernooien, of zelfs bij een echte schaakclub gaan spelen.


Ontwikkeling
Doordat de kinderen hebben geschaakt, in de lessen en in hun vrije tijd, hebben ze zich ontwikkeld. Ze hebben een basis waarmee ze vroeg of laat weer een keer een partijtje gaan schaken, omdat schaken zo leuk en interessant is.


Doel bereikt!
Wanneer de kinderen weldenkende, verantwoordelijke, sociale volwassenen zijn, zullen ze met plezier terugkijken op hun schaaklessen en schaakpartijen. Laat hen het prachtige schaakspel weer overdragen aan de nieuwe jonge generaties!