Stichting Jeugdschaak: alle schoolkinderen achter het bord

KNSB-directeur Dharma Tjiam Nederlandse Schaakbond

In de loop van 2018 moet de Stichting Jeugdschaak van start gaan. Hoofddoel is tot 2025 zo’n 200.000 Nederland schoolkinderen (6-9 jaar) in contact te brengen met ons edele spel. Uiteindelijk moeten dat alle Nederlandse kinderen worden. KNSB-directeur Dharma Tjiam (47) vertelt er meer over.

Dharma schaakt al vanaf zijn prille jeugd. “Ik heb het geleerd toen ik vier jaar was. Vijf jaar later ben ik samen met mijn oudere broer lid geworden van SMB in Nijmegen. Toen ben ik heel veel gaan schaken en heb ook diverse keren meegedaan aan de Nederlands jeugdkampioenschappen. Eenmaal werd ik tweede, eenmaal derde.” Dharma ging later spelen bij SMB en schaakclub Utrecht in de Meesterklasse, de hoogste afdeling van Nederland. Hij is ook internationaal schaakmeester.

Volgens Dharma is schaken is niet alleen een leuk en boeiend spel maar leert het kinderen ook belangrijke vaardigheden. “Het is een ontzettend leuk spel met bijna eindeloze mogelijkheden, je blijft ontdekken! Dat de tegenstander soms onverwachte zetten doet, leert kinderen om in het dagelijks leven rekening te houden met diverse opties. Verder stimuleert schaken natuurlijk zaken als geheugen, concentratie en ruimtelijk inzicht.”

Dharma heeft altijd veel belangstelling gehad voor jeugdschaak. Zowel als trainer maar ook als organisator. Hij is initiatiefnemer van Magnus Leidsche Rijn, inmiddels de grootste jeugdschaakclub van Nederland.

Enige tijd geleden kwam hij in contact met Lucas den Boer, oprichter van Child&Chess. “Lucas wil met deze stichting zoveel mogelijk kinderen in aanraking brengen met schaken. Geen slecht idee want de omstandigheden voor school- en jeugdschaak zijn momenteel gunstig. Echter, daarvoor zijn ervaren trainers nodig. Ouders en leerkrachten weten vaak niet hoe zij goed schaakles moeten geven: welke lesmethoden zijn er, hoe moeten zij die toepassen en waar kunnen zij schaakdocenten vinden. Daarin gaat de Stichting Jeugdschaak fungeren als platform.” De nieuwe website www.jeugdschaak.nl zal al deze informatie geven. De stichting kan scholen ook helpen om sponsors te vinden voor financiering van deze lessen.

De Stichting Jeugdschaak wil tot 2025 dat zo’n 200.000 leerlingen op Nederlandse basisscholen in aanraking komen met schaken. “Het zou mooi zijn als overal in Nederland kinderen massaal gaan meedoen aan school- en jeugdschaaktoernooi!”, zo besluit Dharma Tjiam.