“Schaken wordt interessanter als je beter gaat spelen!”

Anish Giri (24) is met afstand de sterkste schaker van Nederland. Met een Elorating van 2782 staat hij momenteel (1 juli 2018, BS) zesde op de wereldranglijst van de FIDE, de wereldschaakbond. Anish heeft een Nepalese vader en een Russische moeder. Hij werd in 1994 geboren in Sint-Petersburg.

Anish leerde op vijfjarige leeftijd schaken van zijn moeder en bleek al spoedig veel aanleg te hebben. Daarom werd hij al snel lid van een schaakclub in Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland. Via Japan kwam het gezin in 2008 in Nederland terecht waar Anish zich ontwikkelde tot een zeer sterke schaker. In 2009 behaalde hij, als veertienjarige, zijn derde grootmeesterresultaat. Sindsdien mag hij zich internationaal grootmeester noemen, kortweg IGM.

Op de vraag wat er zo leuk is aan schaken zegt Giri, die sinds oktober 2016 vader is van een zoon: “Het is een leuk spel, je moet het maar uitproberen. Hoe beter je schaakt des te interessanter het wordt. Dat weet ik uit eigen ervaring!’’ aldus de Hagenaar.

Past Anish Giri vaardigheden, die nodig zijn voor schaken, ook toe buiten het bord? Anish Giri is daar duidelijk over: ”Nee, ik zou me niet kunnen voorstellen hoe ik schaakvaardigheden kan gebruiken in het dagelijks leven. Maar de eigenschappen die je als schaker moet hebben, zoals concentratie, analytisch vermogen en competitie-ervaring, kan in bepaalde situaties wel helpen.”

Op de vraag waarom iedereen zou moeten leren schaken zegt hij tot slot: ‘’Je moet kijken of je het leuk vindt. Dan kan alleen als je het zelf uitprobeert!”